Therapievormen

Klassieke massage

De klassieke massage is te vergelijken met de sport en ontspanningsmassage die de meesten van u wel zullen kennen. Met traditionele massagehandgrepen zoals strijkingen en knedingen worden huid en spieren weer soepeler en beter doorbloed. Daarnaast worden vocht en afvalstoffen verwijderd. Het resultaat is dat je lichamelijk en mentaal weer meer ontspannen wordt. Ontspanning is tenslotte de basis voor het herstel van je lichaam.

Triggerpoint therapie

TriggerpointsWat zijn triggerpoints ?
Een triggerpoint is een pijnlijke verharde plek in een spier doordat hier spiervezels zijn verkrampt. De belangrijkste kenmerken van een triggerpoint is dat deze pijn doet wanneer men er op drukt en meestal de pijn afleidt naar een andere (herkenbare) plek (uitstralingsgebied). Een triggerpoint kan actief zijn en dan voor klachten zorgen of meer latent aanwezig zijn. In het laatste geval is het triggerpoint wel pijnlijk als men er op drukt maar zorgt niet voor duidelijke klachten. In onderstaande figuur zijn triggerpoints (X) afgebeeld met het bijbehorende uitstralingsgebied (rood).

triggerpoints spierknopenJeanet Travell en David Simons geven in hun 2-delig standaardwerk ‘Myofascial Pain and Dysfunction' een uitgebreide beschrijving van de pijnklachten door triggerpoints. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels.
In normale rusttoestand is een spier niet uitgerekt en niet samengetrokken, zoals bij letter a. Bij een overbelaste spier zijn een aantal spiervezels op een bepaalde plek samengetrokken ten opzichte van het omringende gebied.
Dit vormt dan een triggerpoint zoals bij letter b, dat aanvoelt als een knoop. Letter c is het deel van de spiervezel tussen de aanhechting van de spier en de spierknoop. Dit gedeelte wordt als het ware uitgerekt door de spanning binnen in de spierknoop.
Deze uitgerekte delen in de spiervezel veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

Ontstaan van triggerpoints
Het ontstaan van triggerpoints is zeer divers. Dit kan zijn een ongeluk, een valpartij, verrekking, te zwaar tillen, te intensief trainen of te hard en te lang onwennig werk doen waarbij spieren worden overbelast. Ook de chronische overbelasting van spieren (bureauwerk) is een belangrijke veroorzaker. Verder kunnen factoren als stress, hormonale storingen, slaaptekort en voedingsaspecten een rol spelen. Een triggerpoint kan op een gegeven moment een keten van triggerpoints in andere spieren veroorzaken.

Klachten door triggerpoints
Een triggerpoint geeft een verhoogde spierspanning en verkort een spier. Dit geeft stijfheid, pijn en bewegingsbeperking. Verder kunnen hierdoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken. Door de verkramping ter plaatse van een triggerpoint wordt ook de bloedcirculatie belemmert waardoor een gebrek aan zuurstof ontstaat en afvalstoffen zich ophopen. Dit leidt uiteindelijk tot een negatieve vicieuze cirkel waar de spier niet meer uitkomt. Gerichte behandeling is dan het advies. Klachten die kunnen ontstaan door triggerpoints zijn bijvoorbeeld een tennisarm, hoofdpijn, oorpijn, gevoelloosheid/tintelingen in handen en voeten en symptomen als duizeligheid en misselijkheid. Klachten en symptomen in gewrichten zoals de schouder, heup, knie, voet en pols die worden omschreven als ontstekingen aan pezen en slijmbeurzen en bijvoorbeeld het carpaal-tunnelsyndroom zijn vaak niet meer dan aanwezige triggerpoints. Triggerpoints spelen vaak ook een rol bij fybromyalgie.

theracane vierpoot massageballen Behandeling
Aan de hand van de klacht wordt naar een of meer verantwoordelijke triggerpoints gezocht. De behandeling van triggerpoints vindt plaats door manuele technieken en dry needling. De manuele behandeling bestaat uit een massage door middel van strijkende bewegingen ter plaatse van het triggerpoint. Triggerpoints zijn gebaat bij een herhaalde behandeling daarom wordt de cliënt instructie gegeven om triggerpoints ook zelf dagelijks (thuis of op het werk) te behandelen. Hierdoor wordt de cliënt ook meer bewust van zijn eigen gezondheid en herstel. De behandeling van je eigen triggerpoints kan met behulp van je eigen vingers maar ook met hulpmiddelen zoals een stuiterbal, vierpootje of de theracane.
Deze hulpmiddelen zijn tevens verkrijgbaar bij Manuele Praktijk Polman.
Kijk op de productenpagina voor een overzicht !

Dry Needling bij triggerpoint therapie

Naast de manuele behandeling (masserende strijking) van triggerpoints kunnen deze ook met Dry needling worden behandeld.

Dry needling is een behandeling waarbij een gesteriliseerde fijne naald in het triggerpoint wordt gebracht met als doel het wegnemen of verlichten van pijn en andere sensaties. Het positieve effect van dry needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk bewezen. De toegepaste naald is te vergelijken met een acupunctuurnaald. Er wordt dus niet gewerkt met holle injectienaalden met medicinale vloeistoffen. Vandaar de naam Dry needling. Dry needling heeft, afgezien van de vergelijkbare naald, overigens niets te maken met acupunctuur.

Behandeling
Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft heel kort een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte wat vermoeid of stijf aan na behandeling. Dat is meestal van korte duur (maximaal 72 uur). Spieren met pijnlijke "spierknopen", die bij testen vooraf verminderde kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen tonen, reageren met een voel- en waarneembare verbetering direct na een dry needling behandeling. Deze verbetering treedt bijna altijd op. De behandeling met dry needling wordt afgesloten met het stretchen van de behandelde spieren en een afsluitende massage.

Werking
Uit onderzoek is bekend dat het inbrengen van het naaldje mechanische en biochemische reacties geven in de spier die helpen bij het verminderen van pijn. Daarnaast is ook het zenuwstelsel betrokken bij de pijnvermindering. Door het inbrengen van het naaldje treedt er namelijk een reflex op waardoor de spier kortdurend aanspant. Het optreden van deze lokale spiercontractie, "local twitch response" genoemd, blijkt essentieel voor het herstel. Dit is de eerste stap van het doorbreken van de pijncirkel die is ontstaan in het triggerpoint. Bij de manuele behandeling van het triggerpoint treedt een positief effect op omdat de bloeddoorstroming en voedingstoestand verbetert. Er vindt echter geen reflex via het zenuwstelsel plaats. De werkingsmechanismen zijn dus verschillend. Beide behandelmethodes zijn weliswaar effectief. Een voordeel van dry needling ten opzichte van manuele behandeling is dat met dry needling de triggerpoints sneller verdwijnen.

Segmentale massagetherapie

De segmentale massage is gebaseerd op de functionele verdeling van het ruggenmerg en de bijbehorende uittredende zenuwen in segmenten en de doorwerking daarvan in de rest van het lichaam. De doorwerking naar de rest van het lichaam bestaat eruit dat elke uittredende zenuw van het ruggenmerg vertakkingen heeft naar bepaalde botgedeelten, huidgebied, 2 of meerdere spieren, orgaan en zenuwen. De totale samenhangende structuur wordt een metameer genoemd. Door de neurale verbindingen staan de verschillende onderdelen dus als het ware met elkaar in verbinding en ontstaan de reflexzones. De reflexzones zijn bereikbare gebieden op en in het lichaam (spieren, huid, bindweefsel, bot) die door een massagetherapeut behandeld kunnen worden om een storing van een orgaan of lichaamsdeel te bestrijden. Een storing in een onderdeel van een metameer kan na verloop van tijd invloed hebben op elk van de andere onderdelen. Bijvoorbeeld een storing in de maag kan op den duur een afwijking veroorzaken in het bijbehorende huidgebied, spier of botgedeelte. De storing prikkelt de zenuw die naar het ruggenmerg loopt. Tengevolge van deze prikkeling worden de spieren die door hetzelfde segment worden geïnnerveerd eveneens geprikkeld en er ontstaat in die spieren een verhoogde tonus. Indien deze langere tijd aanhoudt, zullen door de voortdurende verhoogde tonus in dit gebied stofwisselingsproblemen in de spier ontstaan. Het gevolg is algemene spierpijn waar na verloop van tijd spierknopen of zelfs triggerpoints in kunnen ontstaan. In het bijbehorende huidgebied kunnen bijvoorbeeld kleurveranderingen en overgevoeligheid in ontstaan.

Voetreflexzone therapie

Op de voeten liggen diverse zones (reflexgebieden) die elk een bepaald gedeelte van het menselijke lichaam vertegenwoordigen zoals de organen, klieren, wervelkolom, schoudergordel en hoofd. Door onderzoek kunnen zones naar voren komen waarin zich afwijkingen voordoen die mogelijk voortkomen uit klachten in bepaalde organen of gebieden in het lichaam. Door de betreffende zones op de voeten te behandelen komt het lichaam weer in balans en kan het zelfhelend vermogen zijn werk gaan doen.

Shiatsu therapie

Shiatsu (Shi=vinger, atsu=druk) is een vorm van (oosterse) manuele therapie waarbij vooral gewerkt wordt op specifieke drukpunten op het lichaam. De druk wordt uitgeoefend met de vingers, duimen en handpalmen. De drukpunten worden in de oosterse filosofie tsubo’s genoemd en komen overeen met de door ons bekende spierknopen of triggerpoints. Wanneer men een bepaalde klacht heeft zal dit veelal ook zijn negatieve effect hebben op het totale lichamelijke welbevinden. Met shiatsu wordt naast de behandeling van de vaak lokaal aanwezige klacht ook de algemene lichamelijke gesteldheid verbetert. Deze verbetering vindt dan vooral plaats door het opnieuw in balans brengen van het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Hierdoor nemen pijnklachten en spanningen af en krijgt het lichaam weer de kans tot een verder zelfherstel.

Medical Taping

medical taping schouderMedical taping is een vrij nieuwe methode van tapen dat niet vergelijkbaar is met de toepassing van de traditionele sporttape. Medical taping maakt vooral gebruik van het neuroreflectoire mechanisme en mechanische effecten. Het lichaamseigen herstelproces wordt hierdoor geactiveerd, het geeft pijnvermindering en de bewegingsvrijheid neemt weer toe.
Medical taping wordt toegepast voor aangedane spieren en gewrichtsbanden maar ook als lymfebehandeling, als segmentale behandeling (bijvoorbeeld hooikoorts) en voor specifiekere toepassingen zoals bijvoorbeeld frozen shoulder, houdingscorrectie, spit en hielspoor.
Werkingsprincipe: doordat de tape met 10% voorspanning op de papierrug is aangebracht zal de tape aangebracht op de huid met 10% gaan krimpen. Hierdoor ontstaat het shrink & lift principe. Dit geeft meer ruimte in de weefsels dat zorgt voor vochtafvoer, druk- en pijnvermindering. Tevens wordt meer bewegingsvrijheid ervaren. Dit alles versnelt het herstelproces. Beweging en spieractiviteit zijn essentieel om gezondheid te behouden en te herstellen.
De toegepaste tape is elastisch en tot 140% rekbaar wat vergelijkbaar is met de rekbaarheid van de huid. Ook het gewicht en de dikte van de tape is vergelijkbaar met die van de huid. Hierdoor is de tape niet te vergelijken met de traditionele sporttape. De tape kan meerdere dagen blijven zitten en is waterbestendig zodat er mee gedoucht en gezwommen kan worden. Het verwijderen van de tape gaat gemakkelijk en er blijven geen lijmresten achter.

Te behandelen klachten

De klachten en aandoeningen die met massagetherapie kunnen worden behandeld zijn divers. In onderstaand overzicht is een opsomming gegeven dat overigens niet als volledig kan worden beschouwd.

 • Achillespees klachten
 • Allergieën (hooikoorts)
 • Beenlengteverschil
 • Brandende pijn
 • Bursitis
 • Carpaal tunnelsyndroom
 • Chronische pijn
 • Duizeligheid
 • Golferelleboog
 • Heuppijn
 • Hielspoor
 • Hoofdpijn
 • Ischias
 • Kaakklachten
 • Kniepijn
 • Kramp
 • Maag en darmklachten
 • Menstruatiestoornissen
 • Migraine
 • Nekklachten
 • Oorsuizen/pijn
 • Piriformis syndroom
 • Restless legs
 • Rugklachten
 • Slaapstoornissen
 • Spanning en stress
 • Spastische darm / stoelgang
 • Schouderklachten
 • Tandpijn
 • Tenniselleboog
 • Thoracic Outlet Syndroom (T.O.S.)
 • Tintelingen in handen en voeten
 • Vermoeidheidsklachten
 • Whiplash

Klantenervaringen

 • Ik heb maanden rondgelopen met klachten in mijn bil en benen. Het 10 km wandelen voor ontspanning werd uiteindelijk een zware inspanning. Michaël luistert goed, onderzoekt, stelt een diagnose en gaat aan de slag met als einddoel: resultaat. De behandelingen heb ik als zeer ontspannend en pijnloos ervaren en werden kundig en met veel respect uitgevoerd. Na de eerste behandeling voelde ik dat Michaël de juiste aanpak had gekozen en de juiste diagnose had gesteld. Ik heb vier triggerpoint behandelingen gehad met heel veel resultaat. Ik loop weer 10 km als echte ontspanning. Ben zeer tevreden: Michaël is een vriendelijke man die openstaat voor een gesprek en net een stapje meer geeft.

  Silvio, Pannerden

 • “Al lange tijd liep ik rond met pijn in mijn heup maar ook met nek en schouderklachten. Had het idee dat het vanzelf wel weer over ging. Dat was echter niet het geval. Via kennissen kwam ik terecht bij Michaël en ik kan nu zeggen dat ik klachtenvrij ben. Het hardlopen heb ik gelukkig na 1 jaar weer op kunnen pakken. Ik heb een aantal triggerpoint behandelingen gehad en na 2 behandelingen waren de klachten al aanzienlijk afgenomen. Ik ben erg positief over de aanpak. Hij pakt niet alleen de klachten aan maar kijkt ook naar het ontstaan ervan. Je wordt bewust gemaakt van je eigen lichaam zodat je klachten beter kunt voorkomen én ook behandelen. Verder is hij een rustige en prettige persoonlijkheid zodat de behandelingen in een ontspannen sfeer plaats vinden”.

  Mirjam uit Didam

 • Ik ben bij Manuele Praktijk Polman in behandeling voor klachten aan mijn rechter heup en bovenbeen. Na elke behandeling zijn mijn spieren en het heupgewricht voor langere tijd weer soepeler en kan ik weer beter bewegen. Aan mijn linker bovenbeen had ik een pijnlijke spier (triggerpoint) deze is op professionele wijze verholpen met dry needling. Ik ben zeer tevreden over de behandelingen bij meneer Polman en kan hem dan ook zeer aanbevelen.

  Dinie, Dinxperlo

 • Had al lang last van schouder- en nekklachten. Met een paar behandelingen met massage en triggerpointtherapie waren die zo goed als verdwenen. Sindsdien laat ik me behandelen voor lichte klachten en om zwaardere klachten te voorkomen. Wordt erg prettig, professioneel en vakkundig geholpen. Michael luistert goed en heeft veel passie voor zijn vak.

  Saskia, Zevenaar

 • Ik kampte al enkele jaren met klachten rond mijn bekkengebied en onderrug. Nadat ik bij Manueel Praktijk Polman terecht kwam zijn mijn klachten inmiddels stukken verminderd. Hij geeft ook goede adviezen. Ik kan deze praktijk iedereen aanbevelen. Fijn dat het ook vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.

  Natalie, Nieuw-Dijk

 • Al 1,5 jaar had ik klachten aan nek, schouder en arm. Na een aantal dingen geprobeerd te hebben bleef ik toch last houden. Inmiddels ben ik al een paar keer in behandeling geweest met Triggerpoint therapie en dry needling. Het verschil is al enorm !! Een super goede therapeut die echt aandacht voor je klacht heeft !

  Sabine, Nieuw-Dijk

 • Ik heb lang rondgelopen met klachten in mijn rug, bil en been. Tot ik uiteindelijk bij de juiste persoon terecht kwam. Na een aantal triggerpoint behandelingen waren de klachten al beduidend minder geworden. Niet alleen mijn rug, bil en been worden behandeld maar ook therapie ter ontspanning. Michaël kijkt verder dan alleen de klachten waarmee je komt, met als gevolg een zeer goed resultaat. Ik ben erg tevreden over de aanpak en de behandeling.

  Hetty, Didam

 • Al een aantal jaren ga ik naar Manuele Praktijk Polman voor klachten aan schouders, nek en rug als gevolg van mijn fysiek zwaar werk als agrariër. Na elke behandeling voelen mijn spieren weer lekker los en kan ik me weer pijnloos bewegen. Nooit verwacht dat ik er zoveel baat bij zou hebben. Hij weet precies de moeilijke plekken aan te pakken en de nodige spanning en pijn weg te masseren. Ben zeker onder de indruk van zijn praktijk en professionele aanpak. Een goede masseur die echt aandacht heeft met waar hij mee bezig is. Zeker aan te raden.

  Sander, Wehl

 • Ik had regelmatig last van nek- en hoofdpijn vooral na het slapen. Had al van alles geprobeerd tot ik in contact kwam met Michaël Polman. Na een uitvoerig gesprek en een duidelijke uitleg is hij met zijn werk begonnen. Na twee behandelingen had ik al praktisch geen problemen meer. Deze behandelingen zet ik voorlopig elke drie weken met veel vertrouwen voort.

  Bart Daals, 's-Heerenberg

 • Ik liep al een tijdje met vage spier- en pijnklachten bij de huisarts. Deze klachten bleven sluimeren, totdat ik in de praktijk van Michaël kwam. Door zijn gerichte aanpak verdwenen deze klachten en voelde ik me snel een stuk prettiger. Michaël is zeer kundig en prettig in de omgang.

  Mirjam, Kilder

 • Ik heb jaren rondgelopen met klachten in mijn schouder en nek, sliep slecht door de pijn en had elke morgen hoofdpijn, tevens gebruikte ik dagelijks pijnstillers. Ik kwam in contact met Michael. Na een uitgebreide intake hebben we 3 doelen gesteld. 1: goede nachtrust, 2. pijn vrij, 3. geen pijnstillers meer gebruiken. Na 5 triggerpoint behandelingen waren onze doelen eigenlijk al bereikt. Ik ga weer met regelmaat voetballen, zwemmen en wandelen. Ben heel tevreden over de aanpak van Michael.

  Bert, Loil (Didam)

 • Na veel te lang door te hebben gelopen met pijnklachten in schouders en heup ben ik terecht gekomen bij Michaël Polman. Door middel van triggerpoint therapie met dry needling en massage was ik snel van mijn ergste klachten af. Daarnaast heb ik adviezen gekregen om mijn spieren soepel te houden en zie ik ook het belang van bewegen weer in. Dankzij deze behandelingen voel ik me nu weer soepel en pijnvrij. Ik beveel deze therapie van harte aan.

  Irene, Didam